Vi mäter regelbundet grundvattennivåerna i de kommunala vattentäkterna för att följa tillgången av dricksvatten. Det är i dagsläget ingen brist på dricksvatten, men det ihållande varma och torra vädret innebär att våra vattenverk jobbar på högtryck. För att undvika bevattningsförbud längre fram i sommar och för att säkerställa dricksvattenförsörjningen uppmanar vi alla att hjälpas åt och vara sparsamma med dricksvattnet.

Så kan du spara vatten

Vatten i kylen: Fyll en karaff med vatten och ställ i kylen, så har du alltid kallt vatten redo i stället för att låta kranen rinna tills det blir kallt.

Snabba duschar: Ta snabba duschar i stället för att bada. Ett fyllt badkar motsvarar cirka 150 liter vatten, och en dusch på 3 minuter cirka 36 liter.

Vattna med regnvatten: När det är möjligt, använd regnvatten till att vattna i trädgården.

Vattna med kanna: Om du behöver vattna med dricksvatten är vattenkanna att föredra framför vattenspridare och slang. En vattenspridare gör av med cirka 150 liter vatten på 20 minuter.

Diska och tvätta med fulla maskiner: Fyll tvätt- och diskmaskinen så att du kan tvätta och diska mer sällan.

Fyll inte poolen med dricksvatten: Undvik att fylla pool, badtunna och spaanläggning med dricksvatten. Om du ändå gör det, fyll poolen långsamt och helst under nattid då vattenanvändningen är lägre.

Använd biltvätten: Om bilen behöver tvättas, kör till en biltvätt där vattnet återvinns.

Laga läckor: Laga droppande kranar och läckande toalettstolar så snart som du kan. En droppande kran eller läckande toalett kan förbruka flera hundra liter vatten varje dygn.