Förpackningar och tidningar

Förpackningar och tidningar innehåller värdefullt material. När du sorterar dem och lämnar till återvinning kan de bli till nya produkter. Hushållsförpackningar och tidningar kan lämnas till återvinning på återvinningsstationerna som finns runt om i kommunen. Om du bor i en fastighet med egen insamling lämnar du dem där.

Hitta återvinningsstation och gör felanmälan

www.sopor.nu kan du söka efter din närmaste återvinningsstation, samt felanmäla återvinningsstationer som behöver tömmas eller städas.

Tänk på detta när du sorterar förpackningar

Töm – Förpackningarna behöver inte vara helt rengjorda, men se till att dem är tömda och att det inte finns några matrester kvar. Förpackningar kan ha lång väg till återvinningen och därför är det bra om de inte finns matrester och liknande kvar som luktar illa. Kom ihåg att ej tömda sprayflaskor ska sorteras som Farligt avfall på återvinningscentralen.

Separera – Förpackningar som består av mer än ett material ska tas isär och sorteras separat när det är möjligt. Glasburk med metallock, till exempel, ska separeras och sorteras som glasförpackning respektive metallförpackning. Förpackningar som består av mer än ett material som inte enkelt kan separeras ska sorteras efter förpackningens viktigmässigt mest dominerande material. Medicinkartor, tillexempel, består av plast och aluminium som inte enkelt kan separeras och ska sorteras som plastförpackning, som är det viktmässigt dominerande materialet.

Vik – Vik ihop och platta till dina förpackningar så sparar du utrymme både hemma och på återvinningsstationen. Packa gärna mindre förpackningar i större, så tar de mindre plats.

Vad ska lämnas på återvinningsstationen?

På återvinningsstationerna i Aneby kommun kan du lämna pappersförpackningar, plastförpackningar, metallförpackningar, glasförpackningar, tidningar och småbatterier.

Som förpackning räknas allt material som används för att omsluta, skydda eller presentera en vara tills det att den används eller är förbrukad.

Matavfall och restavfall ska lämnas i sopkärlet. Grovavfall, trädgårdsavfall, elavfall och farligt avfall lämnas på återvinningscentralen.

Pappersförpackning: Exempel pasta- och flingpaket, mjölk- och juiceförpackningar, socker- och mjölpåsar, hundmatsäckar, pappersbärkassar, wellpapplådor, omslagspapper.

Plastförpackning: Exempel plastbärkassar, plastpåsar, plasttuber, refillpaket, plastfolie och -film, innerpåsar i till exempel müslipaket, flaskor, burkar, små dunkar och hinkar (sylt, yoghurt), chipspåsar och frigolit, tråg för kött och fisk.

Metallförpackning: Exempel konservburkar, sprayburkar, tuber, kapsyler, lock, aluminiumfolie, penseltorra målarburkar (torra och urskrapade).  

Glasförpackning: Glasflaskor och glasburkar. Sortera och lämna färgade och ofärgade glasförpackningar var för sig.

Tidning: Exempel dags- och veckotidningar, tidskrifter, kataloger (postorder-, telefon- och resekataloger), reklamblad, broschyrer, kontorspapper, skriv- och ritpapper och pocketböcker.

Batterier: Småbatterier kan lämnas i batteriboxar på återvinningsstationerna.

Detta händer med din plastförpackning efter att du lämnat den till återvinning

Undrar du vad som händer med din plastförpackning efter att du lämnat den till återvinning? I den här filmen från sopor.nu får du kika in på återvinningsanläggningen!

Detta händer med din pappersförpackning efter att du lämnat den till återvinning

Undrar du vad som händer med din pappersförpackning efter att du lämnat den till återvinning? I den här filmen från sopor.nu får du kika in på återvinningsanläggningen!

Detta händer med din metallförpackning efter att du lämnat den till återvinning

Undrar du vad som händer med din metallförpackning efter att du lämnat den till återvinning? I den här filmen från sopor.nu får du kika in på återvinningsanläggningen!

Detta händer med din glasförpackning efter att du lämnat den till återvinning

Undrar du vad som händer med din glasförpackning efter att du lämnat den till återvinning? I den här filmen från sopor.nu får du kika in på återvinningsanläggningen!

Visste du detta om återvinning av förpackningar?

  • Pappersfiber kan återvinnas minst sju gånger.
  • Plastförpackningar som sorteras och återvinns halverar klimatpåverkan, jämfört med dem som slängs i restavfallet.
  • Om varje svenskt hushåll återvinner en extra plastförpackning i månaden kan koldioxidutsläppen minska motsvarande utsläppen från 1 200 bensindrivna bilar per år.
  • Förpackningar i metall och i glas kan återvinnas hur många gånger som helst.
  • Att återvinna en schampoflaska sparar energi motsvarande att koka upp 1,5 liter vatten i en vattenkokare. För en dagstidning är motsvarande besparing energiåtgången för att brygga 38 koppar kaffe