Från och med i slutet av mars kommer de gröna och röda soppåsarna som delas ut inte ha en ögla i handtaget längre. Handtagen på avfallspåsarna kommer att vara kvar men det kommer inte finnas något hål att trä handen igenom. Detta ska göra påsarna mindre attraktiva att använda som bärkassar och till annat de inte är avsedda för men fortfarande göra dem lätta att hänga över sophinken.

– Att påsarna görs om är ett gemensamt beslut inom avfallssamarbetet och förändringen gäller även för kommuninvånarna i Sävsjö, Vetlanda, Uppvidinge och Eksjö säger Katarina Andersson avfallschef på Aneby Miljö & Vatten AB.

Påsarna är inte gratis 

Att röda och gröna påsar delas ut utan kostnad innebär inte att påsarna är gratis. Du betalar för dina påsar genom sophämtningsavgiften. Därför är det viktigt att du som bor i villa knyter loss påsen från din soptunna när du inte behöver påsar och du som bor i lägenhet inte hämtar fler rullar än du behöver.

Att tänka på kring användningen av påsarna

  • Använd endast påsarna som soppåsar.
  • Om du har andra påsar hemma kan du använda dem till restavfallet istället för den röda påsen. Tänk på att gröna påsar endast får användas till matavfall.
  • Byt inte soppåse oftare än vad som behövs.
  • Släng inte förpackningar i soppåsen utan lämna dem på en återvinningsstation. Förpackningar som felaktigt slängs i soppåsar orsakar minst 30 procent onödig överförbrukning av påsar.
Grön soppåse
Röd soppåse