Sedan en tid tillbaka har våra avfallspåsar inte längre öglor i bärhandtaget. Anledningen till detta är att påsarna har använts för annat än vad de är till för, vilket gjort att förbrukningen har varit större än förväntat. Vi tror att den nya förändringen kommer att göra påsarna mindre attraktiva att använda som bärkassar, vilket kommer innebära att den felaktiga användningen minskar.

Beslutet om de nya påsarna togs redan förra året, men eftersom vi har haft ett stort lager av den tidigare varianten så är det först nu som de nya påsarna har kommit ut bland hushållen. I dagsläget är det endast de röda påsarna som har den nya designen, men framöver kommer även den gröna påsen att vara utan öglor.

Detta är ett beslut som har tagits tillsammans med Sävsjö, Vetlanda, Uppvidinge och Eksjö, som även de har likadana påsar. Vi har sett att antalet utdelade påsar ökade drastiskt när det infördes skatt på butikernas plastpåsar, vilket gör att vi har ytterligare anledning att tro att påsarna används på ett sätt som inte är tänkt. Nu när påsarna får fyra flärpar är de fortfarande lätta att knyta när de är fyllda med avfall, men är inte längre välfungerande bärkassar. Utöver förändringen i handtagen så har påsarna samma volym och samma material som tidigare.

 

Påsarna är inte gratis

Soppåsarna som används i Aneby bekostas av renhållningstaxan och de ska därför endast användas till att slänga sopor i. Svinnet på påsar är något som abonnenterna får betala. En lägre påsförbrukning sparar både på ekonomin och på miljön.

När du behöver nya påsar knyter du en soppåse i den färg du önskar på din soptunna så levereras nya påsar av dem som hämtar soporna. Bor du i lägenhet har hyresvärden en lösning för att hämta nya påsar. Påsarna kan även hämtas i kommunhuset eller i vår reception på Köpmansgatan 4.

 

Påsarna är inte till för förpackningar

Soppåsarna är gjorda av polyeten och andelen återvunnet material är över 70%. Påsarna är anpassade för att tåla restavfall respektive matavfall. Den gröna påsen, för matavfall, är lite tjockare än den röda. Påsen håller för det som den är till för, det vill säga matavfall och restavfall. Lägger du till exempel förpackningar med hårda kanter i påsarna så kan de gå sönder. Alla förpackningar och tidningar ska slängas på FTIs (Förpacknings- och Tidningsinsamlingen) återvinningsstationer eller på återvinningscentraler.

Tycker du att det är svårt att sortera rätt? Ladda ner vår app Sopkollen, eller gå in på www.sopkollen.se. Där kan du skriva in ett sökord och Sopkollen talar om hur det ska sorteras. Du kan även ladda ner och skriva ut vår sorteringsguide för tips och trix.

 

Vanliga frågor:

Varför skickar ni ut trasiga påsar?

Påsarna är inte trasiga. För att minska svinnet av avfallspåsar har öglorna på handtagen tagits bort.

Kan jag använda påsar som jag köper själv? 

Du kan använda vilka påsar som du vill till restavfallet. Eftersom gröna påsar sorteras ut som matavfall är det viktigt att restavfallspåsarna är röda eller annan färg, bara de inte är gröna. Till matavfall måste våra gröna påsar användas.

Varför går påsarna sönder?

Påsarna testas regelbundet för att säkerställa att de klarar det innehåll som det ska. Påsarna är tillverkade av hög andel återvunnen plast, vilket är bra för miljön, men kan innebära en variation i påsarnas hållfasthet.

En anledning till att påsarna kan gå sönder kan vara att de innehåller avfall som inte är tänkt att vara där, till exempel förpackningar med hårda kanter. Förpackningar och tidningar ska alltid sorteras ut och slängas på en återvinningsstation eller återvinningscentral.

Hur knyter jag ihop de nya påsarna?

Du knyter i princip som tidigare! Ta tag i två flärpar i varsin hand och knyt en dubbelknut. Se filmen nedan där vi visar hur du knyter.

 

Musik: Bensound