Njudung Energi, Aneby Miljö & Vatten AB, Eksjö Energi och Uppvidinge kommun lanserar nu sopsorteringsappen ”Sopkollen”. Appen är en del i en satsning för att få invånarna i de fem kommunerna att bli bättre på att sortera sina hushållssopor.

Appen är tänkt att fungera som ett hjälpmedel när du sorterar dina sopor i hemmet. Du skriver enkelt in i appen vad du ska kasta, så får du snabbt reda på hur ska sortera.

Förpackningar svårast

Generellt sätt är vi ganska duktiga på att sortera sopor, men det finns några områden med klar förbättringspotential.

-Vi vet att förpackningar är svårt för många. Förpackningar ska inte slängas i brännbart utan lämnas till en återvinningsstation så att det kan materialåtervinnas. Det är också väldigt viktigt att farligt avfall inte hamnar i de vanliga hushållssoporna eller bland matavfallet säger Katarina Andersson, avfallschef på Aneby Miljö & Vatten AB.

En app som utbildar

Med hjälp av appen ”Sopkollen” kan du lära dig hur du ska sortera ditt avfall. När medvetenheten ökar ska förhoppningsvis färre sopor hamna fel.

Genom att vi tillsammans tar ansvar för att sortera våra hushållssopor bättre, bidrar vi till ett mer hållbart samhälle. Vi hoppas att appen ska hjälpa kommuninvånarna på vägen och vara ett redskap för att bli en bättre ”sopsorterare”.

Fakta: sopkollen

Appen ”sopkollen” har tagits fram av Njudung Energi, Aneby Miljö & Vatten AB, Eksjö Energi och Uppvidinge kommun. Appen är gratis och kan laddas ner från Appstore för iPhoneanvändare och från Google Play för dig som har en Android-telefon.