Vår ÅVC-medarbetare Sofia har samlat ihop ett gäng tips inför vårens odling om hur du kan återbruka förpackningar som ändå ska slängas och istället få användning för dessa till din odling. Genom denna guide odlar du på ett både återbrukbart och plånboksvänligt sätt, win – win!

Spara på toarullarna, äggkartongerna eller mjölkpaketen
Istället för att köpa nya plastkrukor att förså i nu till våren är tipset att spara på dina toarullar, äggkartonger eller mjölkpaket. Genom att klippa av toarullarna eller mjölkpaketen på mitten får du som små ”krukor” i passande storlek. Äggkartongerna kan du klippa kring varje ”ruta” för att få en passande ”kruka”. På bilden här till höger har Sofia använt sig av toarullar.

Återanvänd en plastförpackning som bricka
Istället för att slänga gamla plastförpackningar som det till exempel varit köttfärs i kan du göra som Sofia – diska ur plastförpackningen och använd den sedan som bricka till dina ”krukor”.

Har du fler förpackningar kan du sedan ta en till och lägga över som ett lock, så blir det som ett litet mini-”växthus”.

 

Börja så!
När du gjort dina ”krukor”, fixat en bricka och markerat upp vad som ska är i vardera ”kruka” är det bara att fylla på med jord och börja så.

I väntan på att det ska gro…
Sofia placerade sin bricka i ett ljus fönster där de nu får stå och börja gro.

Genom att odla på det här sättet har du återanvänt det du har hemma och behöver bara köpa fröer och jord, vilket gör detta till en odling där du även minskat ditt avfall.

Lycka till med odlandet!