Amaq har tagit fram förslag till nya taxor för avfall, vatten och avlopp (VA). Förslaget, som antagits av bolagets styrelse, är att VA-taxan höjs med 3,2 för att täcka ökade kostnader och framtida investeringar. Avfallstaxan föreslås lämnas oförändrad. Taxorna ska beslutas av kommunfullmäktige i november.
VA-taxan höjs med 3,2%
Brukningstaxan för vatten och avlopp (VA), som täcker de löpande kostnaderna för vatten- och avloppsverksamheten, föreslås höjas med 3,2%. För en villa med spill- och dagvattenhantering, en årlig vattenförbrukning på 150 m3, och en tomt på 1000 m2 tomt, motsvarar höjningen cirka 39 kronor per månad.
Anläggningsavgiften lämnas oförändrad.
Höjningen beror på ökade kostnader, bland annat för räntor, el, kemikalier och underhåll av VA-nätet.
Oförändrad avfallstaxa
Trots kommande investeringar för att införa Närsortering (fastighetsnära insamling av förpackningar), som blir obligatoriskt från 2027, föreslås avfallstaxan oförändrad. Detta är möjligt bland annat eftersom insamlingsorganisationen i samverkan med Eksjö Energi och Nässjö Affärsverk fungerar bra.
Så fungerar taxorna
Avfall- och VA-verksamheterna drivs enligt självkostnadsprincipen, vilket innebär att taxorna endast täcker kostnaderna för respektive verksamhet, utan någon vinst. Varje år justeras taxorna för att spegla faktiska kostnader för verksamheterna. Taxorna varierar mellan kommuner beroende på faktorer som invånarantal och geografi. I mindre kommuner är taxorna ofta högre eftersom färre kunder delar på kostnaderna.
Tips för att hålla nere dina avgifter för avfall och VA
- Minska avfallet. Ju bättre du sorterar, desto mindre blir våra kostnader för omhändertagande av avfall. Om alla hjälper till att sortera kan vi tillsammans bidra till att minska kostnaderna för förbränning av restavfall och samtidigt göra en värdefull insats för miljön.
- Undvik extrakostnader.Undvik felsorteringsavgifter genom att se till att ditt hushållsavfall är sorterat och att sopkärlet inte är överfullt.
- Byt till ett mindre sopkärl. Ett mindre kärl är billigare. Du som har ett 370-liters kärl kan spara pengar genom att byta till det mindre 240-liters kärlet.
- Dela sopkärl med grannen.När du och grannen delar sopkärl betalar ni varsin halva av den rörliga kostnaden. Ansök om att dela sopkärl här.
- Var sparsam med vatten. Du kan minska din VA-avgift genom att minska din vattenförbrukning. Läs våra tips för hur du kan spara på vatten här.
- Lämna in din vattenmätarställning. Genom att rapportera din vattenmätarställning regelbundet betalar du den faktiska förbrukningen och kan upptäcka läckor i tid. Skicka in din vattenmätarställning här.
- Ta hand om vattnet Spola bara ned kiss, bajs och toalettpapper för att minska belastningen på reningsverken, vilket i sin tur gör att vi kan spara på kostnader och miljö.