Både trasig och hel textil kan komma till användning igen när du lämnar den till återbruk eller återvinning. Dina trasiga textilier kan bli nya textilier, och dina hela textilier kan få ett nytt hem.

I Sverige köper vi i genomsnitt 11 kilo textilier per person och år, och slänger cirka 8 kilo textilier i restavfallet. Av de textilier som slängs i restavfallet och går till förbränning beräknas mer än hälften vara i användbart skick, alltså helt och rent. Från 2025 träder en EU-lag i kraft som innebär att privatpersoner och verksamheter ska sortera ut textil från restavfall. Eftersom vår textilkonsumtion har stor miljöpåverkan behöver vi se till att denna värdefulla resurs stannar längre i kretsloppet.

Här kan du lämna textilavfall:

  • På återvinningscentralen på Kretsloppsgården kan du lämna både hel och trasig textil till biståndsorganisationen Human Bridge. Du behöver inte separera hel och trasig textil, det gör Human Bridge efteråt. Däremot ska textilierna vara tvättade.
  • På återvinningsstationerna har ofta biståndsorganisationer textilinsamling. En del av organisationerna vill bara ha hela och säljbara textilier, andra tar emot allt. Kolla vad som gäller vid din närmaste insamlingsbehållare. Säkerställ också gärna att organisationen som du lämnar till bedriver en seriös verksamhet och har ett 90-konto (på Svensk Insamlingskontroll), eftersom det förekommer att oseriösa aktörer samlar in textilier.

Fukt riskerar att förstöra textilen i behållaren, så lämna bara in torr textil i knutna påsar.

Vad räknas som textilavfall?

Exempel på textilavfall (både hela och trasiga):

  • Kläder
  • Hemtextil, som handdukar, sängkläder, gardiner, filtar och mattor
  • Accessoarer, som väskor, hattar, slipsar och näsdukar

I de flesta insamlingsbehållare kan du också lämna hela skor.

Förläng livslängden på dina textilier

Det går åt mycket vatten, kemikalier och energi för att tillverka kläder. Genom att handla mindre nytt, och ta hand om våra textiler, kan vi minska avfallet och spara på jordens resurser. Visste du att om alla invånare i Aneby kommun köper ett par jeans second hand, i stället för nya, skulle vi tillsammans spara 32 miljoner liter vatten och 53 ton CO2-utsläpp. Det motsvarar ungefär vattenförbrukningen från 500 000 femminutersduschar och koldioxidutsläppen motsvarande 6,6 varv runt jorden med en genomsnittlig bensinbil. Och om alla invånare i Aneby kommun använde sin vinterjacka ett år till skulle vi spara cirka 32 ton CO2-utsläpp. Det motsvarar produktionen av cirka 38 000 plastflaskor.

Läs om hållbar textilkonsumtion på Naturvårdsverkets hemsida.

 

Snabb fakta om textilier

11 kilo textilier köps
Per person och år

8 kilo textil slängs i restavfallet
Per person och år

Mer än 4 kilo av det som slängs i restavfallet beräknas vara i användbart skick