Ta hand om vattnet
I Aneby kommun, precis som i övriga Sverige, har vi god tillgång till rent vatten. Det har gjort att många som bor i Sverige tar vatten för givet. För att säkerställa att vi har tillgång till rent vatten även i framtiden behöver vi ta ett gemensamt ansvar att ta hand om det.
Tips för hur du kan spara vatten
- Vatten i kylen: Fyll en karaff med vatten och ställ i kylen, så har du alltid tillgång till kallt vatten redo i stället för att låta kranen rinna tills det blir kallt.
- Snabba duschar: Ta snabba duschar i stället för att bada. Ett fyllt badkar motsvarar cirka 150 liter vatten, medan en dusch på 3 minuter motsvarar cirka 36 liter.
- Vattna med regnvatten: Använd regnvatten för att vattna när det är möjligt. Om du måste vattna med dricksvatten, använd en vattenkanna i stället för vattenspridare, som kan förbruka upp till 150 liter vatten på bara 20 minuter.
- Tvätta och diska med fulla maskiner: Fyll tvätt- och diskmaskinen helt innan du kör dem, så att du kan tvätta och diska mer sällan och spara vatten.
- Fyll inte poolen med dricksvatten: Undvik att fylla pool, badtunna och spaanläggning med dricksvatten. Om du ändå gör det, fyll poolen långsamt och helst under nattid då vattenanvändningen är lägre.
- Laga läckor: Åtgärda droppande kranar och läckande toalettstolar så snart som möjligt. En enda droppande kran kan förbruka flera hundra liter vatten varje dygn.
Tips för hur du kan ta hand om avloppsvattnet
- Spola bara ner kiss, bajs och toalettpapper: Endast dessa tre saker hör hemma i toaletten. Skräp som tops, snus, bindor och liknande ska slängas i restavfallet. Om sådant skräp spolas ner kan orsaka kostsamma stopp i avloppssystemet. Medicin och farligt kemikalier ska heller aldrig spolas ner, eftersom reningsverken inte kan ta hand om dem. De riskerar att spridas till sjöar och grundvatten, vilket kan skada både miljön och ekosystemet.
- Torka upp matfettet: Spola inte ner överblivet fett från matlagning, eftersom det ofta orsakar stopp i avloppssystemet. Torka ur stekpannan med hushållspapper och släng i matavfallspåsen. Om du har stora mängder fett, till exempel efter fritering, samla upp det i en flaska eller mjölkkartong och släng i restavfallet.
- Tvätta bilen i en biltvätt: Tvätta bilen i en biltvätt, där det finns oljeavskiljare och rengöringsanläggning som tar hand om föroreningar innan det släpps ut i avloppsnätet. Tvättar du bilen på gatan rinner smutsvattnet ner i dagvattenbrunnar och vidare till närliggande vattendrag, vilket kan förorena miljön.
Tack för att du ta hand om vårt vatten!