Textil
Både trasig och hel textil kan komma till användning igen när du lämnar den till återbruk eller återvinning. Dina trasiga textilier kan bli nya textilier, och dina hela textilier kan få ett nytt hem.
I Sverige köper vi i genomsnitt 11 kilo textilier per person och år, och slänger cirka 8 kilo textilier i restavfallet. Av de textilier som slängs i restavfallet och går till förbränning beräknas mer än hälften vara i användbart skick, alltså helt och rent. Från 2025 träder en EU-lag i kraft som innebär att privatpersoner och verksamheter ska sortera ut textil från restavfall. Eftersom vår textilkonsumtion har stor miljöpåverkan behöver vi se till att denna värdefulla resurs stannar längre i kretsloppet.
Här kan du lämna textilavfall:
- På återvinningscentralen på Kretsloppsgården kan du lämna både hel och trasig textil till biståndsorganisationen Human Bridge. Du behöver inte separera hel och trasig textil, det gör Human Bridge efteråt. Däremot ska textilierna vara tvättade.
- På återvinningsstationerna har ofta biståndsorganisationer textilinsamling. En del av organisationerna vill bara ha hela och säljbara textilier, andra tar emot allt. Kolla vad som gäller vid din närmaste insamlingsbehållare. Säkerställ också gärna att organisationen som du lämnar till bedriver en seriös verksamhet och har ett 90-konto (på Svensk Insamlingskontroll), eftersom det förekommer att oseriösa aktörer samlar in textilier.
Fukt riskerar att förstöra textilen i behållaren, så lämna bara in torr textil i knutna påsar.
Frågor och svar om textilavfall
Hur ska jag lämna in textilavfall? Lägg textilierna i en påse, knyt ihop och lämna den i insamlingsbehållaren för textilavfall på återvinningscentralen eller återvinningsstationen.
Måste textilierna vara tvättade? Ja, textilierna ska vara rena i den mån det går. Det möjliggör återbruk och skapar en bättre arbetsmiljö för personalen som eftersorterar textilierna.
Kan jag lämna skor till textilåtervinning? Olika aktörerna har olika krav för vad de ta emot, kolla därför på skyltningen för vad som gäller för respektive insamlingsbehållare. Human Bridge, som har insamling på återvinningscentralerna, tar emot skor, men endast hela. Lägg skorna ihopknutna i en separat påse.
Ska trasiga textilier lämnas till återvinning? Ja, även trasiga textilier ska sorteras ut eftersom de kan återvinnas och bli till nya textilier. Undantaget görs endast för textilier som är blöta eller kraftigt nedsmutsade.
Vad räknas som textilavfall? Nästan allt som är vävt, stickat eller tovat av textil, oavsett material, ska lämnas till återvinning. Exempel:
- Kläder och skor av textil: tröjor, skjortor, byxor, canvasskor, underkläder och strumpor.
- Hemtextil: sängkläder, handdukar, dukar, gardiner, filtar och mattor.
- Väskor av textil: handväskor, textilkassar, sminkväskor och fodral.
- Accessoarer av textil: slipsar, näsdukar, hattar och kepsar.
Kommer textilier att samlas in vid fastigheter i framtiden? Nej, vi planerar inte fastighetsnära insamling i dagsläget. Textilier måste vara torr för att kunna återbrukas eller återvinnas, och i sopkärl riskerar de att skadas av fukt.
Var lämnar jag textilier som inte går att tvätta? Idag finns det inget sätt att återbruka eller återvinna fuktiga och starkt nedsmutsade textilier. Tills vidare ska dessa därför läggas i restavfallet/energiåtervinningen.
Kan jag slänga en trasig strumpa i restavfallspåsen? Enligt lag ska även enstaka, trasiga strumpor sorteras ut. Vi rekommenderar att samla textilavfall i en påse hemma och lämna den till återvinning när den är full. Tänk på att tvätta textilierna innan du lämnar dem till återvinning.
Måste jag lämna textilier till er? Nej, hela och rena textilier går precis som tidigare jättebra att lämna till second hand, loppis, sälja eller ge bort. Ju längre kläder och textilier används, desto bättre för miljön. Det viktigaste är att de inte läggs i restavfallet.
Räknas städartiklar som textilavfall? Nej, Naturvårdsverkets bedömning är att städartiklar, som moppar, mikrofiberdukar och trasor, inte räknas som textilavfall, och därför ska lämnas i restavfallet.
Vad gör jag med textilier som är behandlade eller nedsmutsade med brandfarliga eller ohälsosamma ämnen? Förpacka textilier med farliga ämnen, så som spillolja, linolja, färg, bekämpningsmedel eller PFAS-ämnen, i en tät påse och lämna som farligt avfall på återvinningscentralen.
Varför ska textilierna läggas i säck? För att underlätta hantering och transport.
Kan jag blanda hela och trasiga textilier i samma påse? Ja, det går bra om du lämnar påsen i Human Bridges återvinningsbehållare (som bland annat finns på återvinningscentralen). Sorteringen sker efter att textilierna har lämnats in.
Tar ni emot textilavfall från verksamheter? Vi tar emot kommunalt textilavfall, det vill säga hushållsliknande textil från verksamheter. För övrigt textilavfall får verksamheter vända sig till privata entreprenörer. Läs mer på Naturvårdsverkets hemsida.
Förläng livslängden på dina textilier
Det går åt mycket vatten, kemikalier och energi för att tillverka kläder. Genom att handla mindre nytt, och ta hand om våra textiler, kan vi minska avfallet och spara på jordens resurser. Visste du att om alla invånare i Aneby kommun köper ett par jeans second hand, i stället för nya, skulle vi tillsammans spara 32 miljoner liter vatten och 53 ton CO2-utsläpp. Det motsvarar ungefär vattenförbrukningen från 500 000 femminutersduschar och koldioxidutsläppen motsvarande 6,6 varv runt jorden med en genomsnittlig bensinbil. Och om alla invånare i Aneby kommun använde sin vinterjacka ett år till skulle vi spara cirka 32 ton CO2-utsläpp. Det motsvarar produktionen av cirka 38 000 plastflaskor.
Läs om hållbar textilkonsumtion på Naturvårdsverkets hemsida.
Snabb fakta om textilier
11 kilo textilier köps
Per person och år
8 kilo textil slängs i restavfallet
Per person och år
Mer än 4 kilo av det som slängs i restavfallet beräknas vara i användbart skick