Förpackningar och tidningar
I genomsnitt återvinns 53,2 kilo förpackningsavfall och 10,5 kilo tidningar per person i Sverige varje år. Förpackningar och tidningar innehåller värdefulla material. När du sorterar och lämnar dem för återvinning kan de omvandlas till nya produkter. Hushållsförpackningar och tidningar kan lämnas till återvinning på återvinningsstationerna som finns runt om i kommunen. Om du bor i en fastighet med egen insamling lämnar av förpackningar och tidningar lämnar du dessa där.
Hitta återvinningsstation och gör felanmälan
På www.sopor.nu kan du söka efter din närmaste återvinningsstation och felanmäla stationer som behöver tömmas eller städas.
Tänk på detta när du sorterar förpackningar
Töm – Förpackningarna behöver inte vara helt rengjorda, men se till att de är tömda och att inga matrester finns kvar. Förpackningar kan ha lång väg till återvinningen, så därför är det viktigt att undvika matrester eller liknande som kan börja lukta. Kom ihåg att ej tömda sprayflaskor ska sorteras som Farligt avfall och lämnas på återvinningscentralen.
Separera – Förpackningar som består av mer än ett material ska tas isär och sorteras separat när det är möjligt. Till exempel ska en glasburk med metallock separeras och sorteras som glas- respektive metallförpackning. Förpackningar som består av flera material som inte enkelt kan separeras ska sorteras efter det material som är dominerande viktmässigt. Medicinkartor, till exempel, består ofta av plast och aluminium som inte enkelt kan separeras och ska därför sorteras som plastförpackning, eftersom plasten utgör den större delen.
Vik – Vik ihop och platta ihop dina förpackningar för att spara utrymme både hemma och på återvinningsstationen. Packa gärna mindre förpackningar i större för att effektivisera utrymmet.
Vad ska lämnas på återvinningsstationen?
På återvinningsstationerna i Aneby kommun kan du lämna pappersförpackningar, plastförpackningar, metallförpackningar, glasförpackningar, tidningar och småbatterier.
Som förpackning räknas allt material som används för att omsluta, skydda eller presentera en vara tills den används eller är förbrukad.
Pappersförpackning: Exempel pasta- och flingpaket, mjölk- och juiceförpackningar, socker- och mjölpåsar, hundmatsäckar, pappersbärkassar, wellpapplådor, omslagspapper.
Plastförpackning: Exempel plastbärkassar, plastpåsar, plasttuber, refillpaket, plastfolie och -film, innerpåsar i till exempel müslipaket, flaskor, burkar, små dunkar och hinkar (sylt, yoghurt), chipspåsar och frigolit, tråg för kött och fisk.
Metallförpackning: Exempel konservburkar, sprayburkar, tuber, kapsyler, lock, aluminiumfolie, penseltorra målarburkar (torra och urskrapade).
Glasförpackning: Glasflaskor och glasburkar. Sortera och lämna färgade och ofärgade glasförpackningar var för sig.
Tidning: Exempel dags- och veckotidningar, tidskrifter, kataloger (postorder-, telefon- och resekataloger), reklamblad, broschyrer, kontorspapper, skriv- och ritpapper och pocketböcker.
Batterier: Småbatterier kan lämnas i batteriboxar på återvinningsstationerna.
Matavfall och restavfall ska lämnas i sopkärlet hemma. Grovavfall, trädgårdsavfall, elavfall och farligt avfall ska lämnas på återvinningscentralen.
2026 införs fastighetsnära insamling av förpackningar
Under 2026 planerar vi att införa fastighetsnära insamling av förpackningsavfall. Precis som du idag lämnar mat- och restavfall vid ditt boende, kommer du även kunna lämna förpackningsavfall där. Du som bor i villa kommer att få fler sopkärl att sortera i, och du som bor i flerbostadshus kommer att få sortering i eller i närheten av din fastighet. Obligatorisk fastighetsnära insamling av förpackningar för alla är ett regeringskrav från och med 2027. Att det blir närmare sänker tröskeln för att sortera – det blir enklare att göra rätt.
Vad händer med dina förpackningar?
Detta händer med din plastförpackning efter att du lämnat den till återvinning
Undrar du vad som händer med din plastförpackning efter att du lämnat den till återvinning? I den här filmen från sopor.nu får du kika in på återvinningsanläggningen!
Detta händer med din pappersförpackning efter att du lämnat den till återvinning
Undrar du vad som händer med din pappersförpackning efter att du lämnat den till återvinning? I den här filmen från sopor.nu får du kika in på återvinningsanläggningen!
Detta händer med din metallförpackning efter att du lämnat den till återvinning
Undrar du vad som händer med din metallförpackning efter att du lämnat den till återvinning? I den här filmen från sopor.nu får du kika in på återvinningsanläggningen!
Detta händer med din glasförpackning efter att du lämnat den till återvinning
Undrar du vad som händer med din glasförpackning efter att du lämnat den till återvinning? I den här filmen från sopor.nu får du kika in på återvinningsanläggningen!
Visste du detta om återvinning av förpackningar?
- Pappersfiber kan återvinnas minst sju gånger.
- Plastförpackningar som sorteras och återvinns halverar klimatpåverkan, jämfört med de som slängs i restavfallet.
- Om varje svenskt hushåll återvinner en extra plastförpackning i månaden kan koldioxidutsläppen minska motsvarande utsläppen från 1 200 bensindrivna bilar per år.
- Förpackningar i metall och i glas kan återvinnas hur många gånger som helst.
- Att återvinna en schampoflaska sparar energi motsvarande att koka upp 1,5 liter vatten i en vattenkokare. För en dagstidning är motsvarande besparing energiåtgången för att brygga 38 koppar kaffe