Avfallets resa

Har du någonsin undrat vad som händer med ditt avfall? Svaret hittar du i vår film, eller i textform nedan. Häng med när ditt mat- och restavfall omvandlas till värdefull energi! 

Tömning i sopbilens fack

Sopbilschauffören drar sopkärlet till sopbilen och hakar fast det en kärllyft som hissar upp sopkärlet och tömmer avfallet.  Sopbilarna som tömmer sopkärlen har två fack: ett för restavfall och ett för matavfall. Tvåfackskärlen hakas på i mitten av sopbilens två fack, så att restavfallet hamnar i det vänstra facket och matavfallet i det högra. Kärl med ett fack placeras på ena sidan: till höger om det är restavfall eller till vänster om det är matavfall. Avfall från elektronikboxarna töms i plastbackar på sidan av sopbilen. När sopkärlet är tömt, hissas det ner och chauffören ställer tillbaka det vid fastigheten. Om elektronikboxen har tömts hängs den tillbaka på sopkärlet.

Tömning på avfallsanläggningen

När sopbilen är full körs den till avfallsanläggningen i Eksjö eller Nässjö. Facket med restavfallet töms på en plats… …. och facket med matavfallet på en annan. Lådorna med elektronikavfall töms och avfallet sorteras. Miljöfarliga ämnen i elektronikavfallet tas om hand, och ämnen såsom metall och glas går till återvinning.

Restavfall blir fjärrvärme

Från avfallsanläggningen körs restavfallet till Eksjös avfallspanna, där det eldas och omvandlas till fjärrvärme. Fjärrvärme är en resurseffektiv uppvärmning eftersom den tar vara på energi som annars skulle gå till spillo.

Matavfall blir biogas och biogödsel

Bild: HZI Jönköping Biogas

Matavfallet körs till biogasanläggningen HZI Jönköping Biogas, där det behandlas och omvandlas till biogas och biogödsel. Biogasen används bland annat som bränsle till bussar.  

Och som bränsle till våra sopbilar. Biogasdrivna fordon släpper ut färre hälsofarliga partiklar och ger oss bättre luftkvalitet jämfört med bensin och diesel. Dessutom ger biogasen inga extra utsläpp av koldioxid till atmosfären eftersom den tillverkas av förnyelsebara råvaror. Visste du att det tar 100 000 år att tillverka olja, men bara 30–60 dagar att tillverka biogas?  

Biogödseln används i regionens jordbruk som ett miljöanpassat alternativ till konstgödsel. Till skillnad från konstgödsel återför biogödseln flera viktiga näringsämnen till naturen. 

Ditt avfall gör skillnad 

Både ditt matavfall och ditt restavfall kommer alltså till nytta igen. Ju mer noggrant som du sorterar ditt avfall, desto bättre kan det tas omhand och återvinnas.  

Tack för att du sorterar och bidrar till en hållbar framtid!