29 september bjöd Aneby kommun och Aneby Miljö & Vatten in representanter från närliggande kommuner till Ralingsåsgården för att diskutera intresset för framtida samarbete inom vatten och avlopp.

Investeringsbehovet inom vatten och avlopp har ökat och förväntas öka ytterligare i framtiden på grund av nödvändiga reinvesteringar, ökade miljökrav samt klimatförändringar. Detta innebär utmaningar för hela vatten- och avloppssektorn, framförallt i små organisationer. Robusta organisationer och långsiktig kompetensförsörjning ger goda förutsättningar för att klara framtida behov. Aneby Miljö & Vatten och Aneby Kommun bjöd därför in representanter från närliggande kommuner för att en dag med information och diskussion inom ämnet.

På förmiddagen deltog representanter från Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Tranås och Vetlanda. På eftermiddagen deltog representanter från Boxholm, Kinda, Mjölby, Tranås, Ydre och Ödeshög. De flesta var på plats på Ralingsåsgården, men några deltog på distans. Mellan passen träffades alla deltagare som var på plats för en gemensam lunch. Representanterna som deltog var framförallt kommundirektörer, kommunstyrelsernas ordförande, samhällsbyggnadschefer, styrelseordföranden och VD:ar på de kommunala vattenbolagen.

Representanter från samtliga kommuner uttryckte en mycket positiv inställning inför framtida samarbeten. Aneby kommer att bjuda in de kommuner som är intresserade för att fortsätta diskussionerna om samarbete.

Från Aneby Miljö & Vatten AB deltog Styrelseordförande Lars Asklöf och VD Björn Stendal och från Aneby Kommun Beata Allen och Charlotte Johansson

Med på dagen deltog också föreläsarna Magnus Montelius och Ulf Thysell. Magnus Montelius från Sweco, föreläste om VA-samverkan i Sverige och dess motiv, erfarenheter och utmaningar. Ulf Thysell som är VD på Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp (NSVA) föreläste om NSVA’s bakgrund och genomförandeprocess och i att bilda gemensamt interkommunalt bolag.

Magnus Montelius, Sweco

Ulf Thysell, NSVA