Vi får många frågor om avgiften för dagvatten. Dagvattenavgiften betalas av fastighetsägare i områden där kommunfullmäktige beslutat om dagvattenhantering, alltså där Amaq tar hand om dagvattnet. Avgiften följer svensk lagstiftning och hjälper oss att skydda våra tätbebyggda områden från översvämningar och säkerställa en trygg och hållbar hantering av dagvatten. Här besvarar vi frågor om dagvattenavgiften, varför den finns och hur den påverkar dig.

Vad är dagvatten?

Dagvatten är regn och smält snö som rinner från tak, gator och parkeringar. I naturen sugs vattnet upp av marken, men i tätbebyggda områden måste det ledas bort för att undvika översvämningar. Därför har vi ett separat ledningssystem som tar hand om dagvattnet.

Vem behöver betala dagvattenavgift?

Du betalar dagvattenavgift om du bor i ett område där Amaq hanterar dagvattnet. Dessa områden har beslutats av kommunfullmäktige och kallas för verksamhetsområden. Avgiften används till att underhålla och förbättra systemen som leder bort vattnet och skyddar fastigheter och gator från översvämningar.

Om du bor i ett område utan kommunal dagvattenhantering betalar du ingen dagvattenavgift.

Vad baseras dagvattenavgiften på?

Avgiften baseras på storleken på din tomt. Ju större tomt, desto mer yta där regn och smältvatten kan bildas, och desto större anses nyttan vara av att ha kommunal dagvattenhantering. Du som äger en fastighet vid en allmän kommunal gata betalar även en liten del för dagvattenhantering av gatan.

Är dagvattenavgiften unik för Aneby kommun?

Nej, dagvattenavgift är inte unik för Aneby kommun. Den följer nationell branschstandard och syftar till att skapa en mer rättvis fördelning av kostnaderna för kommunens vattentjänster.

Tidigare ingick dagvattenavgiften i den fasta avgiften som alla betalar, men sedan 1 januari 2023 gäller en ny taxekonstruktion, där dagvattenavgiften lyfts ut. Konstruktionen antogs av kommunfullmäktige 2022.

Vad har dagvattenavgiften för delar?

Avgiften är uppdelad i Dagvatten fastighet (Df), Dagvatten gata (Dg) och Dagvatten allmän platsmark.

Dagvatten fastighet (Df) betalas av alla inom ett verksamhetsområde med dagvattenhantering. Avgiften täcker kostnaden för omhändertagande av det vatten som uppstår innanför fastighetsgränsen och förs bort antingen genom stuprör påkopplade på den allmänna anläggningen eller genom att vattnet rinner från fastigheten ut på en gata som har en allmän anläggning för omhändertagande av dagvatten.

Dagvatten gata (Dg) betalas av alla inom ett verksamhetsområde med dagvattenhantering. Avgiften täcker kostnaden för omhändertagande av det vatten som faller på de gator som fastighetsägaren behöver för att komma fram till sin tomt och som omhändertas genom en allmän anläggning i gatan, exempelvis en rännstensbrunn eller ett dike.

Dagvattenavgift allmän platsmark är en fast avgift som Aneby kommun och Trafikverket betalar för större vägar och allmänna platser.

Kan jag slippa avgiften om jag hanterar dagvattnet själv?

Om du bor i ett verksamhetsområde med dagvatten behöver du betala avgiften eftersom dagvattnet i området tas om hand, och det finns upprättad servisledning och förbindelsepunkt, även om du som fastighetsägare väljer att inte nyttja tjänsten.

Hur fungerar VA-avgiften?

Amaq, kommunens VA-huvudman, finansierar vatten- och avloppsverksamheten med avgifter. Inget av detta är skattepengar. Avgiften följer självkostnadsprincipen, vilket innebär avgifterna endast täcker de faktiska kostnaderna för vatten och avlopp. Verksamheten ska gå plus minus noll över en treårsperiod. Vatten- och avloppstaxan bekostar bland annat drift och underhåll av ledningar, pumpstationer, vatten- och reningsverk samt administration.

Du kan läsa mer om vår vatten- och avloppstaxan här: Avgifter vatten & avlopp.