Som vi gick ut med den 31 oktober är de röda soppåsarna slut på vårt lager. Nu har även de gröna påsarna tagit slut vilket innebär att du som hängt ut en röd eller grön påse på din soptunna riskerar att inte få en ny. Anledningen till påsbristen är produktionsstörningar hos vår leverantör. Vi har regelbunden kontakt med vår leverantör och jobbar på att det här problemet ska bli så kortvarigt som möjligt så att vi snart kan dela ut påsar igen. För att kunna lösa det mest akuta har vi idag, fredag 15 november, kunnat köpa några kartonger med påsar av Vetlanda men påsbristen gäller även hos dem. På måndag kommer vi då att kunna börja dela ut igen, dock så länge de nyinköpta kartongerna med påsar räcker.

Vad ska man göra då när påsarna är slut därhemma?
Om dina gröna påsar är helt slut så fråga i första hand en granne eller bekant om du kan få några påsar av denne, annars har vi påsar som finns att hämta inne på Amaqs kontor. Då vi har ett väldigt begränsat reservlager och det är påsbrist gäller endast en rulle per hushåll. I nödfall, om du absolut inte kan få tag på några gröna påsar, går det bra att slänga matavfallet i restavfallspåsen tills du förhoppningsvis får en ny rulle vid nästa sophämtningstillfälle.

Om dina röda påsar är helt slut kan du använda vilken plastpåse som helst, så länge den inte är grön. Anledningen till att du inte kan använda grön påse till ditt restavfall är att påsarna sorteras automatiskt efter färg på vår avfallsanläggning. I de gröna påsarna ska bara finnas matavfall, som blir till biogas. I de röda påsarna kastar du restavfall. Har du inga plastpåsar hemma kan du köpa soppåsar på rulle i affären, något du i så fall får bekosta själv.

Glöm inte att knyta loss din påse från soptunnan om du inte behöver nya påsar!

Vi ber om ursäkt för eventuella besvär som detta kan orsaka, hoppas på överseende och återkommer med ny information så fort vårt lager blivit påfyllt.