Textilinsamling

På återvinningscentralen kan du lämna dina gamla kläder, skor och hushållstextilier i våra två insamlingsbehållare från Human Bridge. Genom insamling kan de på så sätt få ett ”nytt liv” genom nya användare. Att återanvända textilier sparar på jordens resurser som vatten och energi, samt minskar kemikalieanvändningen jämfört med att göra nya textil. 

Textilinsamlingen sker genom ett samarbete mellan Human Bridge, Amaq och kommunens arbetsmarknads- och sysselsättningsenhet.

Detta kan du lämna

Vi tar emot

Kläder, sängkläder, handdukar, hushållstextilier. Endast hela skor (om möjligt i par och hopknutna), hattar, filtar, handväskor, bälten, accessoarer.

Vi kan inte hantera

Då det saknas metoder för återvinning kan vi inte ta emot följande:
Mattor, mattrester, madrasser, blöta och/eller starkt nedsmutsade textilier, trasiga skor, små tygrester, skrädderiavfall, textilproduktionsavfall t.ex. tillskärningsrester, trasiga paraplyn, trasiga regnkläder (består av plastmaterial) eller trasiga skinnkläder (organisk hud), resväskor, korgar, kuddar, täcken, förpackningsmaterial, övriga uppenbart icke textila materialslag.

Gör såhär

Textilierna måste vara torra för att kunna användas. Packa dina textilier i en plastsäck eller plastpåse så att de skyddas mot fukt. Det spelar ingen roll om de är hela, trasiga, rena eller smutsiga. Knyt igen påsen ordentligt och lämna den i en utav insamlingsbehållarna.

Undrar du över något är det bara att du frågar vår ÅVC-personal så hjälper de gärna dig. 

Vad händer med insamlade textilier?

En del av de insamlade textilierna sorteras av Human Bridge i Sverige. Av detta går lämpliga textilier till försäljning i Lindra Second Hands butiker eller till humanitära insatser i främst Afrika, Östeuropa och Mellanöstern. Human Bridge förser även second handverksamheter i Östeuropa med textilier för försäljning och utdelning.

Resterande textilier går till den internationella sorteringsindustrin där det som inte är i skick att återanvändas går till olika former av återvinning.

Läs mer på Human Bridges hemsida.

Förstora bilden genom att klicka.