Studiebesök

Kontakta oss om du är intresserad av att komma på studiebesök. 

Tips! Undervisning med Bamse

Förpacknings- och tidningsinsamlingen har tagit fram en mycket populär specialtidning med Bamse om återvinning av förpackningar och tidningar. Du som förskollärare kan beställa den här.

Härliga frågor från barnen på förskolan i Sunhult

Vi måste få berätta om besöket vi gjorde på förskolan i Sunhult. 

Vi fick mail från förskolan. Så här stod det i mailet...
"Vattentornet ligger nära skolan och barnen vet om att det finns ett reningsverk, men inte hur det fungerar. Någon utav barnen tyckte de kunde knacka på men det kan ju hända att det bor en häxa där... eller så kan man fråga de som jobbar där..."

VA-chefen Jari och kommunikatören Angelica åkte ut och berättade hur det fungerar.

Bor det en häxa i reningsverket i Sunhult?  Bajsspelet som häxan i reningsverket hade skickat med som present till barnen blev omtyckt och används flitigt. Här är det Anina, Maja och Pelle som testar på spelet.

Här är några av de frågor som barnen hade och våra svar

Hur ser det ut inne i reningsverket?

När man kommer in i reningsverket så ser man först en vägg med massa knappar och lampor. Det är härifrån som man kan se så att allt fungerar som det ska medan man renar vattnet. Fungerar inte reningsverket så larmar det på personalens telefoner och man får åka dit och se vad som är fel.
Går man lite längre in på reningsverket så ser man först en renslucka där allt som inte ska ut i reningsbassägen hamnar.

Är det bajs kiss och vatten?

- Ja, det stämmer bra. Det är bajs. kiss och vatten som kommer till reningsverket men oxå en del saker som man inte ska spola ner i toaletten hamnar i reningsverket. Strumpor, tops och annat som egentligen hör hemma i en papperskorg.

Luktar det illa där inne?

- Ja, det luktar ganska illa.

Vad händer med bajset och kisset sen, är det en bajsbil som hämtar alltihop?

På reningsverket renas vattnet, det är i största del bakterier som äter upp bajset och kisset. Det slam som blir över hämtas och om några år blir det till jord. Skräpet som fastnar i rensningsgallret eldas upp i våran grannkommun Eksjö och blir till el och värme.

Kan det bli kallt i vattentornet så att det blir is?

- Nej vattentornet är isolerat. Hade vattnet frusit inne i vattentornet så hade man inte kunnat få vatten hem till sin vattenkran.

Finns det krokodiler, bläckfiskar och hajar i vattentornet?

- Nej, det vatten som finns i vattentornet måste vara rent, vi dricker ju vattnet, då kan man inte ha några djur där som skräpar ner.

Tack alla barn på Sunhults förskola för att vi fick komma och berätta om vad vi på Amaq gör.